Eski Öğrenci Muhammet Röportaj


1. Bosna Hersekte Üniversite okumaktan memnunmusun Muhammet? Tecrübeli bir öğrencisin.

2. İyiki arkadaşlar gelmiş diyormusun? Gördüğüne memnun musun Türk öğrencileri burda?

Bosna Hersekteki ve Öğretimin Gücü!

Eğitim, onlarca yıldır olduğu gibi Bosna-Hersek’te de birinci önceliktir. Ülkenin savaştan zarar görmüş bir bölge olarak tarihi, öğrencilerin hızla bağımsız ve kendine güvenen hale gelmeleri gereken bir sistemin yaratılmasına yol açtı. Bu, erken bir eğitim anlayışı geliştirmek için daha sonra orta öğretimin ilköğretim sistemine dahil edilmesine yol açtı. Buna rağmen, öğrenciler dünyanın diğer bölgelerindeki akranlarına kıyasla akademide hala üstündürler.

Tipik bir öğrenci günü, genellikle küçük öğrenciler için zorunlu dersler ve okuldan önce bir saat beden eğitimi ile sabah 7:30’da başlar. Bundan sonra, öğrenciler bir saatlik öğle yemeğine ara vermeden önce iki saat ders alırlar. Öğle yemeğinden sonra iki saat daha ders veriyorlar ve bir saat daha yemek için ara veriyorlar. 16:00’da, akşam 6’daki akşam yemeği için son moladan önce sadece iki saatlik ek ders vardır. Akşam yemeğinden sonra, sadece üç saatlik ders var – bu döngü yaz tatiline veya sınavlara kadar her gün kendini tekrar ediyor. Bu süre boyunca, tüm öğrenciler okullarının kantininden devletten ücretsiz yemek alırlar. Bununla birlikte, bazı ebeveynler çocuklarının yemeklerini harçlık veya hükümetin NPS (Narodno Pozivni Sistem) olarak bilinen sosyal hizmet programından yiyecek kuponları ile destekleyebilir.

Bosna Hersek’te eğitim, ülkenin Avusturya-Macaristan ve Osmanlı İmparatorluğu gibi çeşitli yabancı kuruluşlar tarafından işgal edilmesi nedeniyle çok erken başladı. Bu, birçok Boşnak’ın 10 yaşına geldiklerinde ebeveynleri tarafından eğitildiği anlamına geliyordu – Boşnak kültüründe parnevik veya “erken eğitim” olarak bilinen bir uygulama. Öğrenciler genellikle ilköğretime 6 yaşında başlarlar; ancak, eğitim sitelerinde yaşayanlar, okulda iyi performans göstermeleri için ebeveynlerinin akademik baskısı nedeniyle daha erken başlayabilir. Zorunlu dersler genellikle sekiz yıl sürer, ancak bir çocuk eğitim sitelerinde yaşıyorsa daha kısa olabilir – bu çocuklar akademik çalışmalarına diğer öğrencilerden daha geç başlayacak ve eğitimlerini daha sonraki yaşlarda ek okul dönemleri eklenmeden daha büyük yaşlarda tamamlayacaklardır. Tüm ilköğretim, dört temel konunun tümünü öğreten genel eğitim ilköğretim okulları (franas) aracılığıyla yürütülür: matematik, Boşnakça/Hırvat dili ve edebiyatı, fizik ve teknoloji veya mühendislik veya tarım endüstrisi gibi teknoloji temelli dersler (agronik/mimari). Bu okullarda sınıf mevcudu, sınıf düzeyine bağlı olarak tipik olarak 25-36 öğrenci arasında değişmektedir; ancak, her okulun sınıf düzeyi grubu başına ne kadar fon alabileceğine ilişkin hükümet kısıtlamaları nedeniyle, ilkokullar arasında çok az farklılık vardır. Genel eğitim ilköğretim okulları (franas) tarafından yürütülen zorunlu derslerin yanı sıra, orta teknik eğitim veya ortaöğretim genel orta mesleki eğitim (secundarna tehnicka obrazovanja/subgsek jendeklorakie) gibi zorunlu sonrası uzmanlıklar sunan uzmanlaşmış okullar da vardır. Uzmanlık alanlarını tamamlayan öğrenciler, evde çocukları için ekstra destek alamayan ebeveynler için NPS desteği ile ilk olarak 1-6 zorunlu okul yıllarını tamamladıktan sonra hangi uzmanlığı tamamladıklarına bağlı olarak bir mesleki yeterlilik veya üniversite diploması alırlar. bu süreçte.

1-8 arası zorunlu eğitim yıllarını tamamladıktan sonra, öğrenciler, erkek veya kadın olmalarına bağlı olarak altı olası akademik bölümden birini aldıkları zorunlu ortaöğretim sonrası eğitime geçerler: teknik alan (tehniska programı), sosyal bilimler parkur (socijalna programka), tıbbi parkur (medicinska), hukuk parkuru (pravoslavačka), ekonomi parkuru (ekonomija) ve askeri parkur (vojna). Her öğrenci, kişisel kariyer hedeflerine göre hangi akademik yolu takip etmek istediğini seçer; ancak, Slovenya’nın sekiz üniversitesine kıyasla Bosna’da sadece altı akademik üniversite olduğu için her öğrenci bu altı yoldan birini takip etmelidir.

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!