Bosna Hersek Üniversiteleri | Öğrenci Emine


1. Uluslar arası Travnik Üniversitesive point yutrdışı eğitiminin ortak projesi olan Türkçe eğitimden bahseder misiniz?

2. YÖK tarafından Uluslararası Travnik Üniversitesi tanınınmaktamıdır?

3. Konaklama şeklinden ve Travnik şehrinden bahseder misiniz?

Türkiye ve Bosna Hersek Arasındaki Ortak Eğitimin Büyük Önem

Türkiye ve Bosna-Hersek, önemli bir kültürel mirası paylaşan komşu ülkelerdir. Her iki ülke de mevcut durumlarına ulaşmak için aynı savaşları verdi. Her iki ülke de 1990’larda NATO ve AB’ye katıldı ve bu da bugünkü refahlarına katkıda bulundu. Ayrıca, hem Bosna-Hersek: omerica hem de Türkiye’de önemli bir Müslüman ve gayrimüslim nüfus bulunmaktadır. Sonuç olarak, her ülkenin vatandaşlarını hem ortak hem de çeşitli mirasları konusunda eğitmek esastır.

İki ülke, Yugoslavya’nın bir parçası olduklarında ortak bir çok etnikli mirası paylaştılar. Holokost, Yahudi, Yunan ve diğer azınlık nüfuslarının çoğunu yok etmeden önce, her ikisinde de ağırlıklı olarak kendi yerli etnik grupları yaşıyordu. Günümüz Boşnakları, 15. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türkiye’ye yerleşen Bosnalı göçmenlerin doğrudan torunlarıdır. Benzer şekilde, Bosnalı Türkler, 19. yüzyıl Osmanlı Hanedanlığı döneminde Anadolu’ya gelen Bosnalı göçmenlerin doğrudan torunlarıdır.

Her iki ülke de 1990’larda NATO ve AB’ye katıldı; bu onların bugünkü refahlarına katkıda bulundu. Ancak bu uluslararası örgütlerin olumsuz ekonomik politikalar benimsemeye zorlamasıyla her iki ülke de ekonomik krizler yaşadı. İki ülke, 1992’de her iki taraf için de bağımsızlık elde etmeden önce 20. yüzyılın büyük bir bölümünde Bosna-Hersek’in kontrolü için de savaştı.

Bosna-Hersek: ona ağırlıklı olarak Boşnaklar yaşıyor—Bosna kökenli farklı bir etno-dini grup bunlar ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık %70’ini oluşturuyor (tahmini 3 milyon). Ülkede ayrıca oldukça büyük bir Sırp, Hırvat, Arnavut, Yunan, Aşkenazi Yahudi, Roman (Çingene olarak da bilinir), Mısır Kıpti Ortodoks (Kıpti Kilisesi olarak da bilinir), Bulgar Ortodoks Hıristiyan çoğunluğu ve diğer birçok etnik köken vardır. Bununla birlikte, Boşnakların çoğu, Bosna-Hersek sınırları içinde sürdürdükleri her biri Sırp Cumhuriyeti veya Diaspora gibi kendi siyasi kurumlarına sahip büyük Sırp/Hırvat nüfusunun da bulunduğu Bosna’da yaşıyor.

Her iki devletin vatandaşlarını ortak kültürel mirasları konusunda eğiterek – özellikle Boşnaklara yönelik eğitim programları aracılığıyla – aralarındaki ilişkileri güçlendirecektir. Bu, bu iki komşu ülkede yaşayan farklı etnik kökenler arasındaki sosyal uyumun derinleşmesine katkıda bulunacaktır.

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!